Затвори

El Primero- Митичния швейцарски механизъм

Погледнете този механизъм. Пред вас стои най-известния механизъм в историята на часовникарството. В момента той е на първо място в класацията за най-точните механизми. Тайната на този механизъм се крие в изключителния му баланс. Докато другите подобни нему произвеждат 8 вибрации максимум в секунда, El Primero пулсира с 10 удара в секунда. Разработката на това творение на часовникарството е съпроводено от многобройни иновации в този бранш, като например сухата смазваща система, която осигурява стабилност в дългосрочен план, както и заряда на механизма, който трябваше да бъде оптимизиран до 50 часа за да може да осигури енергийно високите честоти на точността.
Малко са марките в света, които могат да се похвалят с такова постижение. Когато държите в ръцете си часовник с марката Zenith, трябва да сте сигурни, че притежавате продукт, който е изработен от начало до край във фабриката на Zenith намираща се в Ле Локл. Всички тези факти водят след себе си нуждата и създаването на 180 различни механизма, интерпретирани в 500 вариации.
Нужни са 9 месеца за създаването на часовник с марката Zenith. През този период експерти в над 80 професии посвещават своя труд и талант в проицзводството на тези часовници.
Впечатлителни данни
Направата на El Primero механизъм включва: 9 месеца работа/ 20 часовникари/ 5 500 операции само 50 операции от които върху дисплея/ 77 операции са нужни за моста на механизма, от 5 до 50 за всеки компонент/ 18 различни метала в класическата версия.
Чарлз Вермот, спасяването на El Primero
Историята на El Primero е можело да свърши още в ранната 1975 година. Това е можело да се случи, когато Zenith Radio corporation, американска компания, която притежавала марката за 4 години, решава да спре произовдството на механични часовници и да се придържа към направата на кварцови. Решението било необратимо и собственикът решава всички машини, калибри и инструменти да бъдат предадени за скраб. Един от часовникарите решил да се противопостави на управителите в главния офис в САЩ, но без успех. Нареждането било унищожението да се извърши без всякакво забавяне и метала – заедно с вековна традиция – да бъде продаден за скраб. Чарлз Вермот просто не е могъл да приеме реалността, че неговата производствена технология може да бъде унищожена. С риск за неговата работа, той започнал да укрива важни инструменти и части за производството на този механизъм. Педантичен човек по природа, Чарлз Вермот категоризира, надписва и предпазва режещите инструменти, пресите и машините, като същевременно описва целия производствен процес в своя бележник.
В случай че дойде момент, в който механичните часовници отново влязат в обръщение, El Primero може да се прероди чудодейно. И на практика чудото става 9 години по-късно. Една прекрасна утрин, целия набор от оборудване бе отново на своето място. Ако не бе това смело пожертвование, оцеляването на марката щеше да бъде в голяма опасност. В началото на 1980-та година, една преса сама по себе си е струвала 40 000 франка, а за направата на El Primero са нужни над 150 такива преси, което означава тотал от 7 милиона швейцарски франка. Финансовите, технически и човешки инвестиции, с които е разполагал Zenith е можело да бъдат унищожени с един удар.
В този момент няколко известни марки започвата да използват Zenith да осигури техните наличности от механизми. Потока от поръчки донесли свеж полъх в производството. През 2000 година марката е взета от LVMH group, които решава да запазят El Primero за часовниците на Zenith.
Хронографите – прецизните инструменти на Zenith
В допълнение на индикацията на точното време, хронографния часовник ни позволява да засечем точното продължение на едно събитие, главно отнасящи се за спортни събития, също така и за научни експерименти или индустриални операции. Ултимативния прецизен инструмент, тази така наречена „полезна” компликация не е лесна за произвеждане и е запазена територия за избран кръг от производители на механизми.
Zenith бе първата марка, която произведе интегрирано колонно колело за самонавиващ се хронографен механизъм. От 1969 година това е механизма постигнал най-високо ниво на прецизност и е свързан директно с регулативния орган и всичко това подсигурава измерването на 1/10 от секундата.
Прецизност и надеждност са двата най-важни определящи фактора, когато икономическите и стратегически интереси са поставени на картата. Устояващ на едни от най-екстремните условия и никога не изневерява на своята прецизност, хронографите на Zenith са служили и продължават да служат на авиацията, морските и пехотни подразделения, както и в различни изледователски мисии.
Напредварата
Манифактурата на Zenith е награждавана 1420 пъти с награди от часовникарската индустрия в последния век и половина. Впечатляващ факт сам по себе си, но това не е всичко. От тези 1420 награди, 1398 са за първо място, което прави 98.5% пръви места. Тези цифри показват, какво може да се нарече истинско и качествено техническо производство.
Иновативност и технически постижения
Едно от последните постижения на марката и El Primero Striking 10th, бързо движещ се хронограф, които за пръв път в историята показва най-малката част от секундата, която е възможна да се покаже от произвеждащите се сега механични часовници – една десета от секундата. Zenith напълно е усвоил всички страни на часовникарството и техните успешни интерпретации на това изкуство представлява тяхната уникалност и иновативност. През последното десетилетие, марката е произвела торбилион, Отворени модели, Голяма дата, вечен календар, аларми, както и модели с лунни фази и индикация за ден и нощ и изключителните постижение като Zero Gravity торбилиона. Година след година, историята на Zenith се пише заедно с нейните върхове и спадове, техническите постижения и новите придобивки. Този калибър символизи „звездата” на марката и вътрешната светлина на техните постижения. Скрита светлина, която никой друг не може да репродуцира и която е непоколебима въпреки всичките модни тенденции, пробива своя път с постоянство.
El Primero, сърцето му бие по-бързо.
Твоето също.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

preloader Top